Aishah Snoek

Aishah Snoek

Netwerkanalyse van PTSS en comorbide borderline persoonlijkheidsstoornis symptomen

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) gaan vaak hand in hand. Hoewel er verschillende effectieve behandelingen voor PTSS en BPS bestaan, zijn de drop-out en non-respons hoog. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen het effect van PTSS-behandeling verminderen, terwijl comorbide PTSS de kans op remissie van BPS verkleint. Meer inzicht in de unieke symptoomstructuur die aan deze comorbiditeit ten grondslag ligt, vormt daarom een belangrijke stap in het optimaliseren van de casusconceptualisatie en het verbeteren van de behandeling van comorbide PTSS en BPS. Methode: Dit is de eerste studie die het PTSS-BPS symptoomnetwerk in kaart brengt in twee onafhankelijke, cross-sectionele samples van getraumatiseerde individuen. Dit wordt gedaan met behulp van GLASSO-netwerkanalyse technieken. De eerste sample bestaat uit 200 volwassenen met een PTSS-diagnose en tenminste vier borderline symptomen, beide gemeten middels gestructureerde klinische interviews (CAPS-5 en SCID-5-P). De tweede sample bestaat uit 362 getraumatiseerde volwassenen, met een score van tenminste 33 op de PCL-5 en de aanwezigheid van vier symptomen op de SCID-5-P screener. Resultaten: Centrale en brugsymptomen worden geïdentificeerd. Daarnaast worden de twee symptoomnetwerken met elkaar vergeleken, om de stabiliteit en reproduceerbaarheid van netwerkanalyse binnen vergelijkbare patiëntgroepen te beoordelen. Conclusie: Behandeling van centrale symptomen kan leiden tot een de-activatie van het gehele symptoomcluster en is daarom een effectieve behandelstrategie voor één stoornis (e.g. PTSS óf BPS). Behandeling van brugsymptomen kan de connectie tussen twee symptoomclusters verstoren en vormt daarom een veelbelovende behandelstrategie bij comorbiditeit (e.g. PTSS én BPS).


Bovenstaande presentatie is onderdeel van het symposium In ontwikkeling in het psychotrauma veld met sprekers Annemieke Kamstra, Laurien Meijer en Aishah Snoek.


Over de spreker
Aishah Snoek is sinds 2018 als promovendus betrokken bij het PROSPER-onderzoek binnen het Sinai Centrum. Hier onderzoekt zij de effectiviteit van alleen PTSS-behandeling versus gecombineerde PTSS- en persoonlijkheidsbehandeling voor volwassenen met zowel PTSS als Borderline persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast is zij in april 2022 met de GZ-opleiding gestart bij PuntP.

Lezing(-en) door Aishah Snoek

Parallelsessie 2 30 september 2022

3. In ontwikkeling in het psychotrauma veld

Zaal 24/26