Anneke de Weerd

Anneke de Weerd

Hoe gaat het met je? De impact van suïcidaal gedrag op hulpverleners en jongeren.

Suïcide is doodsoorzaak nr. 1 onder jongeren tussen 10 en 20 jaar. Jongeren die een of meerdere traumatische ervaringen meemaken, lopen een grotere kans op suïcidaal gedrag in de adolescentie. Zelfbeschadigend gedrag, suïcidepogingen en geslaagde suïcides komen in toenemende mate in de gesloten jeugdzorg voor. In deze presentatie beschrijven we de impact van suïcidaal gedrag op jongeren, hulpverleners en de systemen waarin zij zich bevinden. We weten dat het meemaken van een geslaagde suïcide een voorspeller kan zijn van suïcidaliteit. Wat hebben jongeren nodig? En wat hebben hulpverleners nodig om dit veeleisende werk vol te houden? Wat kan kleinschaligheid hierin betekenen?


Bovenstaande presentatie is onderdeel van het symposium Traumatisering binnen het systeem van jeugdzorg. Hoe kan het anders? met sprekers Carina van Kregten, Karin Nijhof, Shireen Kaijadoe en Anneke de Weerd


Over de spreker
Anneke de Weerd is psycholoog bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie locatie Almelo. Zij is expert op het gebied van zelfbeschadiging en is als ervaringsdeskundige betrokken geweest bij wetenschappelijk onderzoek naar suïcidaal gedrag onder jongeren.

Lezing(-en) door Anneke de Weerd

Parallelsessie 1 30 september 2022
10:45 - 11:45

1. Traumatisering binnen het systeem van jeugdzorg. Hoe kan het anders?

Zaal 10