Carina van Kregten

Carina van Kregten

Kleine groepen, veel trauma: de beweging naar kleinschalig werken

In de residentiele jeugdhulp verblijven kinderen en jongeren, die veel en langere tijd blootgesteld zijn aan toxische stress. Maar ook de context van jeugdhulp kan ingrijpend zijn. Daarom is de ambitie om van grootschalig verblijf naar kleinschalig verblijf te gaan. Kleinschalig verblijf zou tegemoet komen aan een veiliger en trauma sensitiever klimaat, het werken vanuit contact, verbinding en nabijheid, en minder dwang en drang. Maar wat is kleinschalig verblijf? Werkt het en wat zijn uitdagingen? En wat hebben medewerkers nodig om kleinschalig te kunnen werken? In deze presentatie nemen we jullie mee in de ontwikkelingen en kennis over kleinschalig verblijf, en hoe het meer mogelijkheden biedt om traumasensitief te werken.


Bovenstaande presentatie is onderdeel van het symposium Traumatisering binnen het systeem van jeugdzorg. Hoe kan het anders? met sprekers Carina van Kregten, Karin Nijhof, Shireen Kaijadoe en Anneke de Weerd

Over de spreker
Carina van Kregten is Psycholoog NIP, Cognitief Gedragstherapeut VGCT en EMDR practicioner. Zij is ruim twintig jaar werkzaam in de zorg voor ernstig getraumatiseerde kinderen met en zonder verstandelijke beperking, in het bijzonder met kinderen die niet in het gezin van herkomst opgroeien. Carina is bij Pluryn werkzaam als directeur zorg en behandeling van locatie De Glind, een dorp waar veel gezinshuizen zijn gevestigd, naast enkele kleinschalige voorzieningen en leefgroepen. Vanuit De Glind worden de gezinshuizen van Pluryn in binnen- en buitenland begeleid. In de dagelijkse praktijk van de afgelopen jaren heeft Carina met kinderen, hun ouders en de medewerkers gewerkt aan herstel van de sporen die de traumatische gebeurtenissen bij de kinderen hebben nagelaten. Samen met Leony Coppens heeft Carina de training “ Zorgen voor getraumatiseerde kinderen, een training voor opvoeders“ vertaald en bewerkt. Recent is de herziene versie van het boek “lesgeven aan getraumatiseerde kinderen” uitgekomen, een praktisch handboek voor leraren in het basisonderwijs. Ook is Carina mede-auteur van de training Helpen bij Herstel, een training voor opvoeders van kinderen met een verstandelijke beperking die trauma hebben ervaren.

Lezing(-en) door Carina van Kregten

Parallelsessie 1 30 september 2022
10:45 - 11:45

1. Traumatisering binnen het systeem van jeugdzorg. Hoe kan het anders?

Zaal 10