Jannetta Bos

Jannetta Bos

Herstel van intimiteit en seksualiteit na seksueel geweld

Seksuele problemen komen vaak voor bij mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt, ook al heeft er traumabehandeling plaats gevonden. Uit onderzoek in Nederland (onder andere van Iva Bicanic* blijkt dat slachtoffers van verkrachting significant meer last hebben van seksuele problemen en bekkenbodem problemen in vergelijking met niet-seksueel getraumatiseerde controlegroepen.

Graag wil ik mijn kennis op een praktische en inspirerende manier delen met mijn collega’s die geen seksuoloog zijn.

 • Een korte uitleg over welke problemen zich voor kunnen doen.
 • Via een rollenspel is een interventie te zien die heel goed in de praktijk gebruikt kan worden.
 • Daarna deel ik al mijn kennis die ik in de loop van de jaren heb opgedaan en geef ik veel voorbeelden van praktische interventies. Cliënten kunnen oefeningen kiezen om te gaan werken aan herstel van contact met het eigen lichaam en als zij een partner hebben aan het stap voor stap weer aangeraakt durven worden.

 • *Bicanic, Iva, (2014) proefschrift, ‘Psychological and Biological Correlates of Adolescence Rape‘
  Bovenstaande presentatie is onderdeel van de workshop Herstel van intimiteit en seksualiteit na trauma met sprekers Jannetta Bos en Iva Bicanic.


  Over de spreker
  Jannetta Bos is psychotherapeut en seksuoloog NVVS en heeft jarenlange ervaring in het behandelen van mensen die getraumatiseerd zijn. Zij heeft 14 jaar als psychotherapeut en seksuoloog NVVS in Hoorn bij GGZ-Noord-Holland Noord gewerkt; o.a. in het zorgprogramma complex trauma en persoonlijkheidsproblematiek. Nu werkt Jannetta bij Arq Centrum ’45 met mensen die slachtoffer zijn van oorlog, vervolging en geweld. Zij is supervisor VGCT, VEN, NVVS, en NVP, psychotraumatherapeut en systeemtherapeut. Zij heeft via Artsen Zonder Grenzen in oorlog- en conflictgebieden gewerkt, nu doet zij dat via Arq International.

  Lezing(-en) door Jannetta Bos

  Workshops 30 september 2022

  3. Herstel van intimiteit en seksualiteit na trauma

  Auditorium