Monique van Houwelingen

Monique van Houwelingen

KIDNET; een traumagerichte interventie voor kinderen en hun ouders

Lina van 11 jaar oud, groeide op tijdens de bombardementen in Syrië, ze nam afscheid van haar geliefde nichtjes en vluchtte met haar moeder en broer, met een gevaarlijke boottocht richting haar vader die reeds in Nederland in een asielzoekerscentrum verbleef. Lina wordt in Nederland geteisterd door nachtmerries over bijna verdrinken, schrikt van overvliegende vliegtuigen en heeft concentratieproblemen op school. Voor kinderen zoals Lina, die een opeenstapeling van ingrijpende ervaringen mee maken is KIDNET de aangewezen interventie. KIDNET is een traumagerichte interventie die zich richt op de chronologie en het contextualiseren van traumatische ervaringen. Kinderen delen hun narratief met hun ouders of verzorgers, waardoor er ruimte ontstaat waarin de ervaringen hun plek mogen krijgen binnen het systeem. In dit symposium willen we de kracht van KIDNET overbrengen. Ook willen in de huidige RCT studie waarbij KIDNET vergeleken wordt met EMDR en een wachtlijstconditie presenteren.


Bovenstaande presentatie is onderdeel van de workshop Effectieve traumagerichte behandeling bij kinderen en jongeren met PTSS: KIDNET en Traumagerichte cognitieve gedragstherapie met sprekers Rámon Lindauer, Marlies van Dijk, Marloes de Kok en Monique van Houwelingen.


Over de spreker
Monique van Houwelingen is GZ-psycholoog en Psychotraumatherapeut (NtVP) en is werkzaam binnen het expertiseteam Kind, Gezin en Psychotrauma van ARQ Centrum’45 en gespecialiseerd in het behandelen van PTTS bij kinderen, jongeren en gezinnen. Samen met Marloes de Kok heeft zij de KIDNET training ontwikkeld, die bij Arq Academy wordt aangeboden.

Lezing(-en) door Monique van Houwelingen

Workshops 30 september 2022

5. Effectieve traumagerichte behandeling bij kinderen en jongeren met PTSS: KIDNET en Traumagerichte cognitieve gedragstherapie

Gebouw 73, zaal 3