Rámon Lindauer

Rámon Lindauer

Traumagerichte cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren met PTSS: doen wat werkt!

Voor de traumabehandeling van PTSS bij kinderen en jongeren zijn er volgens de nationale en internationale richtlijnen twee evidence-based behandelingen: Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TF-CBT) en EMDR. Tijdens deze presentatie zal worden ingaan op twee belangrijke technieken van de TF-CBT die het effect bepalen: exposuretechnieken bij het schrijven van het traumaverhaal en de systeemtherapeutische. Wat betreft de exposuretechnieken worden de nieuwe theoretische inzichten besproken en aan de hand van casuïstiek uitgelegd. Wat betreft de systeemtherapeutische technieken wordt uitgelegd wat het belang is van het betrekken van opvoeders bij de behandeling en hoe je dit in de klinische praktijk doet. De presentatie is interactief en er wordt filmmateriaal getoond ter illustratie.
Leerdoelen: (1) De toehoorder kent de nieuwe theoretische inzichten rond exposure. (2) de toehoorder weet exposuretechnieken toe te passen in de eigen klinische praktijk. (3) De toehoorder kent het belang van het betrekken van opvoeders bij de traumabehandeling. (4) De toehoorder weet hoe hij opvoeders kan betrekken bij de traumabehandeling.Deze presentatie is onderdeel van de workshop Effectieve traumagerichte behandeling bij kinderen en jongeren met PTSS: KIDNET en Traumagerichte cognitieve gedragstherapie met sprekers Rámon Lindauer, Marlies van Dijk, Marloes de Kok en Monique van Houwelingen.


Over de spreker
Prof. dr. Ramón Lindauer is kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut, EMDR practitioner en trainer/supervisor in de Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TF-CBT). Hij heeft jarenlange ervaring in de jeugd-GGZ en werkt bij Levvel, academisch centrum kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam. Hij is hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij het Amsterdam UMC, locatie AMC. Hij combineert zijn klinische praktijk met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie, in het bijzonder trauma- en stressorgerelateerde stoornissen bij kinderen en jongeren, en het geven van onderwijs.

Lezing(-en) door Rámon Lindauer

Workshops 30 september 2022

5. Effectieve traumagerichte behandeling bij kinderen en jongeren met PTSS: KIDNET en Traumagerichte cognitieve gedragstherapie

Gebouw 73, zaal 3